9/1/09

FELICITATS PER LA INICIATIVA

Celebro comprovar que a Tortosa queda gent amb memòria. Ja avanço el meu suport a la campanya que inicia el Casal Popular Panxampla per tal de demanar la retirada de símbols i nomenclatura feixista a la nostra ciutat.

Ara fa un any, només sis mesos després de l’inici del mandat municipal, vam presentar una moció al Ple de l’Ajuntament per tal de canviar la nomenclatura del 13 de gener i, fins i tot, la de la Plaça Espanya. Com ja sabeu, la moció no va prosperar. Ara fa unes setmanes vam debatre la retirada de símbols feixistes, entre ells el més representatiu: el Monument a la Batalla de l’Ebre. La nostra moció posava èmfasi en la necessitat de confiar la decisió final de què calia fer amb el monument i el seu entorn a un procés participatiu obert a la ciutadania, partint de la base que Tortosa està obligada per llei a retirar la simbologia franquista que conté el monument. A més, el Memorial Democràtic de la Generalitat estava disposat a finançar l’actuació. El pas següent era presentar una campanya de recollida de signatures, tal com havíem anunciat. Per això, celebrem aquesta iniciativa, i ens sumarem a aquesta campanya per tal d’unir els esforços d’aquelles persones i entitats que, des de sensibilitats diferents, coincidim en la necessitat de recuperar la nostra memòria col·lectiva.

De fet, hi ha coses que és millor que es facin des de la societat civil organitzada que des dels partits polítics, que despertem, ja a priori, el dubte de si fem les coses per convicció o bé per interès partidista o per càlculs electorals. És per això que els vull felicitar per la iniciativa, i espero que serveixi per què aquesta ciutat i aquest territori recuperin la memòria.

Llegeixo també que volen elaborar un catàleg. En aquest sentit, coincidiran amb la tasca que el Memorial Democràtic està portant a terme amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, que també està elaborant un catàleg de vestigis feixistes a les Terres de l’Ebre.

En definitiva, i com he expressat en diverses ocasions, reitero la meva voluntat de col·laboració amb el Casal Popular Panxampla i qualsevol altra entitat o partit polític en la persecució d’objectius comuns. En aquesta línia, quedem a disposició per qualsevol actuació que puguem emprendre de manera conjunta.