22/12/07

PRESSUPOSTOS SENSE PROJECTE POLÍTIC

Ahir vam votar en contra del primer pressupost municipal del govern de Ferran Bel. I no és que el pressupost sigui dolent, ja que incorpora coses positives, com el redimensionament de la GUMTSA per tal de donar l’impuls definitiu al PINCAT. El problema és que ni natros, ni la ciutadania en general, tenim cap informació del que pensen fer amb els nostres impostos.

Quan s’aprova el cartipàs municipal és habitual que vagi acompanyat de les línies fonamentals que seguirà cadascuna de les àrees de gestió del govern. A l’inici d’aquesta legislatura, però, aquesta explicació no es va fer, amb l’argument que en tres mesos s’aprovaria un Pla d’Actuació Municipal (PAM). Doncs bé, en sis mesos no s’ha fet públic cap document que ens parli dels objectius que persegueix cada regidoria i les polítiques que s’aplicaran per tal d’assolir-los. Algú sap quina és l’orientació de l’àrea d’Acció Social? O la d’Esports, que ni tan sols ha reunit el Patronat? Política Cultural? Sí, s’han carregat l’Entrecultures, però hi haurà festival de teatre? I Urbanisme? Està clar que executaran el PinCAT, però quines són les modificacions puntuals del POUM de què parlen sovint? Quin procés s’ha iniciat per a la revisió del model de festes majors? O, quina és la política de captació d’empreses de l’àrea de Promoció Econòmica? Moltes preguntes, i cap resposta.

Crec que és insòlit que un govern municipal aprovi el seu primer pressupost sense haver explicat a les forces polítiques de l’oposició i al conjunt de la ciutadania quin és el seu projecte polític. De moment, a més, d’elaborar els pressupostos amb la participació de la ciutadania (programa electoral de CiU), ni parlar-ne.

3 comentaris:

emigdi ha dit...

Jaume,
Primerament, Bones Festes i bon any nou!
No puc opinar sobre els pressupostos, ja que és un tema que se m'escapa totalment i, a més, no sé com han anat les diferents partides. Puc expressar, però, la meua decepció quant al funcionament d'algunes àrees municipals, ja que no s'ha trencat l'esquema habitual al consistori tortosí. Parlo, pots endevinar-ho, de cultura, ensenyament i festes. Em sap greu veure com Tortosa està a anys llum de ciutats com Tarragona, quant a programació cultural, i manera d'organitzar la regidoria. Canviem de partits, de regidors, però no veig cap canvi substancial quant al funcionament i programació. Un dia hem de xerrar de com s'estructura la regidoria de cultura de Tarragona, com es promocionen els escriptors i artistes locals, i com s'elabora un programa cultural de primer ordre.
Comparteixo amb tu, igualment, la crítica que fas sobre la negativa a potenciar la participació ciutadana. Sembla com si els polítics governants tinguin por que se'ls arrabati el seu espai de poder. Lamentable! No opino sobre àrees que no n'entenc (en són moltes), em preocupa, però, la poca imaginació i iniciativa en temes tan crucials com cultura, festes i ensenyament, que a Tortosa continuen sent les "pepes", com deia el meu pare de les assignatures menys importants. Una altre cas a part, és l'estructuració municipal i la concepció que es té dels pobles. Socialistes i convergents són idèntics quant a concepció municipal: aporten quatre rals en inversió, cap dinamisme cultural o lúdic. I els funciona, perquè el clientelisme als pobles és allò que més ven.
Per cert, he vist que han començat les obres de la torre. Aleluia!
Una abraçada,
Emigdi

jaume forcadell ha dit...

Hola Emigdi,

crec que és insòlit que un govern aprovi els seus primers pressupostos sense explicar a ningú quin és el seu projecte polític. No ho van explicar quan es va elaborar el cartipàs municipal i no ho han explicat amb el Pla d'Actuació Municipal darrerament. Per a mi és greu, perquè no em permet estar d'acord ni en desacord amb uns números que poden servir per fer polítiques constructives, però que també poden servir per altres coses. De tota manera, i tot i que em sorpren que ho hagi de dir jo: paciència. Algun gia s'hauran de mullar, i llavors sabrem per on van.

Una abraçada i bon any nou!

Un opinador més ha dit...

Emigdi, seria bo que expliques gracies a qui han començat les obre de la torre, ja que si no vaig equivocat va ser el capficament de Rafel Lluis, i la pressió que aquest i Joan Sabaté van fer sobre el llavors delegat Toni Sabate, que avui les obres siguin una realitat.
Ja saps alló de "al cesar lo que es del cesar"