3/11/08

LA GESTIÓ DE LES ESCOMBRARIES A TORTOSA: UN POU SENSE FONS?

Hem d’entendre i fer entendre que quan més reciclem més estalviem, i aquest podria ser l’element clau per tal de moderar els costos del servei de recollida d’escombraries a curt termini.

Aquest any, novament, particulars i, sobretot, comerços, experimentaran una nova pujada de la taxa de recollida d’escombraries. Tot i això, aquesta pujada no serà suficient per cobrir el cost total del servei.

En els darrers anys la gestió de les escombraries a Tortosa i al conjunt de la comarca del Baix Ebre ha experimentat canvis substancials. La clausura de l’abocador de l’Aldea, l’entrada en funcionament del de Tivissa, i la creació del Consorci per a la Gestió de Residus del Baix Ebre (en endavant REBE) són mostres d’aquests canvis que, si bé en línies generals suposen una millora notable en la qualitat del servei i les seves repercussions sobre del medi ambient, han acabat generant un increment de costos que sembla no tenir fi. D’altra banda, la millora en el servei no s’acaba de percebre, i la ciutadania encara té la sensació que la ciutat no està neta.

La taxa que paguem els tortosins i tortosines per la recollida dels nostres residus urbans és alta perquè la gestió d’aquests residus també ho és. Hauríem de ser capaços, però, de saber on està el límit en aquest increment de costos, quina és la taxa que ens correspondria si ens comparem amb ciutats de característiques semblants a la nostra i, sobretot, saber què podem fer per tal que aquests costos disminueixin o, com a mínim, s’estabilitzin.

En la situació actual són quatre els eixos que han de fer possible, d’una banda, millorar el servei i, de l’altra, reduir costos. El primer, els contractes a signar amb les empreses que es fan càrrec de la neteja i la recollida de les escombraries. De la qualitat d’aquest contractes en depèn també, en gran mesura, la qualitat del servei i el cost del mateix.

En segon lloc, la consolidació del REBE, que ha de comportar també una estabilització del cost que genera a l’Ajuntament de Tortosa. Fins ara, aquest cost ha crescut substancialment d’un any per a l’altre.

La tercera qüestió, d’una importància fonamental, és la consolidació de la recollida selectiva de residus urbans: hem d’entendre i fer entendre que quant més reciclem més estalviem, i aquest podria ser l’element clau per tal de moderar els costos del servei de recollida d’escombraries a curt termini, a més del beneficis ambientals que genera.

Per últim, i si volem veure la qüestió amb certa perspectiva, cal que ens comencem a preguntar si transportar els residus que es generen a Tortosa fins l’abocador de Tivissa és sostenible, tant des de l’òptica econòmica com l’ambiental. És per això que potser caldria començar a pensar en un abocador comarcal al Baix Ebre.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Al Montsià s'ha implantat la recollida selectiva de forma generalitzada però, almenys a Amposta, hem vist com el rebut de la brossa ha augmentat de forma considerable, i tinc entès que continuarà augmentant els propers anys. I això que tenim l'abocador prop i que iniciem el camí cap a la recollida selectiva.

Brian ha dit...

Hola Jaume,
No sé si entres a La Marfanta però diré el mateix que he dit alli - jo crec que per animar a la gent a participar més en la recollida selectiva, falta educació i transparencia.
Ja he/m vist prous missatges bonics a la tele de que si tots reciclem, salvarem la planeta i es fabricaran nous juguets bla bla bla... etc etc. Jo apostaria per a que cada ciutat expliques exactament el que s'està fent - personalment, m'agradaria saber on va tot allò que jo deixo per a reciclar - quins llocs de reciclar (i a quina distancia) i que es fabrica amb aixo.
I quins beneficis/costos això te tant per a Tortosa com per a la societat. Jo ho voldria saber per interes pq, ja veus, m'agrada saber per saber; pero segur que hi ha gent que ha llegit a Michael Moore o vist documentals i no s'en fien de l'us que es fa.

Per educar, començaria fent excursions dels xiquets; en comptes d'anar a Marina d'Or, Port Aventura o Lourdes, que fassen un "field trip" de veritat. Despres que es fassen "jornades de portes obertes" per a visitar-ho (igual que a Anglaterra es fa amb els nuclears!) - encorejats des de l'ajuntament.

Sobre un dels temes principals del post, si fa falta tambe un abocador al Baix Ebre, no en sé prou per opinar - pero si que he llegit que l'enfocament sobre les basures està canviant, al EEUU per exemple, estan obrint algunes abocadors clausurats com a "minas de plastic"!