13/11/07

EL CANVI CLIMÀTIC

Amb el consens científic al voltant de l’existència del canvi climàtic comencen a agafar força algunes propostes per combatre’l. Algunes d’aquestes propostes no són noves per a nosaltres: formen part del canvi de model que s’ha vingut reclamant, per part d’alguns col·lectius del nostre territori, en els darrers anys.

El primer exemple, quant a política energètica. Des de fa anys, primer per la construcció de les centrals nuclears, i darrerament per la pressió que el sector de l’energia eòlica (i ara el de la fotovoltaica) exerceix sobre el nostre territori, sabem que cal apostar per les energies renovables, però també que cal minimitzar el seu impacte i atansar la producció a les zones amb més consum energètic. En aquest sentit, també hem reclamat, des del territori, una nova cultura de l’energia, que aposti per l’estalvi i l’eficiència.

D’altra banda, la nostra oposició al transvasament va generar un rebuig generalitzat al model d’urbanitzacions de baixa densitat que s’imposava al llevant peninsular. Avui és conegut l’impacte d’aquest urbanisme dispers en les emissions de gasos d’efecte hivernacle pel model de mobilitat que porta aparellat. També hem pogut escoltar veus que demanen uns creixements urbans que afavoreixin la rehabilitació de les construccions existents, davant del model dominant de construcció de noves vivendes expandint els nuclis urbans de les nostres ciutats de manera injustificada.

I, finalment, el nostre model de mobilitat. Hem de ser conscients que el futur és el transport col·lectiu: una xarxa d’autobusos territorial a curt termini, i en l’horitzó que marca el Pla d’Infraestructures de Transport de Catalunya 2006-2026, desenvolupar el projecte d’un sistema ferroviari ebrenc per al transport de persones, però també de mercaderies. Disposar d’aquest mitjà de transport, que, a més, ha de contribuir a la vertebració del territori unint les comarques del nord amb les del sud, és un dels reptes fonamentals de la futura Vegueria de l’Ebre.

Aquests plantejaments, als que sovint s’ha atribuït la responsabilitat d’aturar el progrés, representen avui eines indispensables per a la lluita contra el canvi climàtic, i constitueixen els eixos fonamentals d’un canvi de model en relació a la manera en que administrem el territori i els recursos naturals. No es tracta de no desenvolupar-se, es tracta de desenvolupar-se sense carregar-se el planeta. Per tot això Joves d’Esquerra Verda, la branca juvenil d’Iniciativa, ha impulsat una campanya de conscienciació al voltant d’aquest fenomen. Creiem que és necessari que la ciutadania conegui tant el problema com les possibles solucions, i que demani a la classe política que actuï en conseqüència.

1 comentari:

emigdi ha dit...

Jaume,
Has fet un post molt ben raonat. M'he llegit la revista dels Joves d'Esquerra Verda (me la va passar Jordi), i he de dir que inclou articles molt interessants, en especial el dossier dedicat al canvi climàtic. He de reconèixer que no sóc un entès en la matèria, però des de ben jove he participat en tota mena d'activitats destinades a respectar el medi ambient. Temes com el camp de golf o el transvasament demostren que vivim en una societat complexa, on hi ha gent que creu en un creixement desmesurat, del qual no se'n treuen tampoc grans guanys econòmics per a la ciutadania (només per a uns pocs). Tot i això, de vegades es predica en el desert, ja que me'n faig creus quan sento parlar companys de colla favorables al camp de golf, només perquè creuen que ens farem tots rics!!! Mare de Déu de la Cinta!
Bona nit,
Emigdi