12/5/09

ARTICLE: DE L'OPOSICIÓ AL GOVERN

A tocar de l’equador d’aquest mandat, Ferran Bel sembla conformar-se amb executar les obres previstes pel govern anterior sense introduir noves figures de planificació.

Fer oposició de manera destructiva és relativament senzill. Has de dir que qui mana ho fa tot malament, que Tortosa viu en caos permanent i que és un desgavell. Quan venen eleccions, l’opositor implacable ho ha de prometre tot i, a més, comprometre’s a tirar endavant pactes de ciutat per tal d’evitar l’excessiva politització d’alguns temes sensibles que mereixen consens polític.

Un cop l’opositor implacable accedeix a la cadira central de la sala de plens de l’Ajuntament, en canvi, entra en un procés de pèrdua progressiva de la memòria. El cas és més greu si, a més, ha aconseguit 10 regidors i s’ha quedat a tocar de la majoria absoluta. Llavors, la pèrdua de memòria ve acompanyada d’una actitud de menyspreu a la resta de grups representats a l’Ajuntament, i el degoteig de frases iròniques i sarcàstiques és constant.

Lluny queden les promeses, fetes en campanya electoral, de promoure pactes de ciutat en temes com la immigració, les infraestructures o els serveis. Lluny queda la promesa d’impulsar un Pla Estratègic sense el que Tortosa no podia continuar existint i ara sembla prescindible.

El govern ha canviat, però l’opositor implacable, lluny de convertir-se en un governant amable i dialogant s’ha convertit en un governant implacable. Les propostes (moltes) que hem vingut presentant en aquests gairebé dos anys de mandat de Ferran Bel han topat amb el mur d’un govern orgullós i poc dialogant. I el que és pitjor, el govern s’ha tancat en ell mateix i ha perdut la capacitat de reacció i de planificació. No hi ha diàleg, més enllà de la cordialitat. No hi ha pactes de ciutat, ni planificació consensuada. El govern s’ha convertit en una màquina autista d’executar obres que, en el seu 90%, formen part de la planificació feta pel govern anterior.

Tortosa no és un caos, com no ho era ara fa dos anys. La gestió del govern no és un desgavell, tot i que és francament millorable i no està a l’alçada de les expectatives que va generar. Però el que ens continua fent falta és posar-nos d’acord, govern i oposició, en alguns temes fonamentals, i aquest govern sembla no estar disposat a liderar els pactes de ciutat que Ferran Bel va prometre en campanya electoral. Fa uns dies l’associació Amics dels Castells i del Nucli Antic ens va donar una lliçó. Va provocar la unanimitat del Ple en l’aprovació d’un Pacte pel Patrimoni de Tortosa. Va ser capaç de fer allò que el nostre Alcalde sembla haver renunciat a fer: impulsar un pacte de ciutat. Esperem un canvi de rumb, i l’impuls al Pla Estratègic i el pla de xoc contra la crisi en l’àmbit local serien una bona ocasió per detectar-lo.

Jaume Forcadell

Portaveu del Grup Municipal d’ICV a l’Ajuntament de Tortosa.