1/7/09

DESACORDS AMB EL GOVERN MUNICIPAL (2): EL PLA ESTRATÈGIC

El Pla d’Actuació Municipal (PAM) preveu que el Pla Estratègic s’acabi abans de final d’any. És evident que, com ni tan sols s’han iniciat les converses, aquest termini és impossible de complir.

La situació econòmica actual, i la crisi del nostre model urbanístic i industrial, recomanen més que mai una revisió de les línies estratègiques que han d’orientar el desenvolupament de la nostra ciutat. El govern de Ferran Bel, en el transcurs d’aquests dos anys, no s’ha pronunciat sobre el seu model de ciutat. S’han trobat un POUM nou, i un volum d’inversió històric que prové, en gran part, de la planificació d’altres administracions i governs i dels recursos de les administracions superiors, sobretot la Generalitat de Catalunya. És una situació còmoda, en la que només s’ha de gestionar allò que ja estava sobre la taula.

La situació, però, ha canviat radicalment en els darrers mesos. Ja no n’hi ha prou amb acabar tota l’obra prevista en l’horitzó de l’any 2011. Hem de començar a pensar què passarà quan s’acabi el PINCAT, l’edifici de les Delegacions estigui a punt, s’acabin les obres del Fons Estatal d’Inversió Local, i la Universitat estigui construïda. Aquestes i moltes altres obres donaran contingut al mandat de Bel, però governar no és només fer gestió urbanística.

Passat l’equador del mandat, el govern s’hauria de començar a plantejar quina serà la seva herència. De moment, la manca de planificació i l’alt nivell d’endeutament de l’ajuntament fan que la seva aposta de futur, més enllà del 2011, sigui poc engrescadora.