8/11/07



TENIM UN MONUMENT A LA BATALLA DE L'EBRE "DESPULLAT DE QUALSEVOL SIMBOLOGIA"?

Celebro constatar que Ricard Forés no comparteix aquestes declaracions de l'alcalde de Tortosa. No esperava menys. Però cal veure com s'administra aquesta divergència.
Que aquest no és un tema prioritari és opinable. Si pensem de la mateixa manera totes les legislatures (com fins ara), ens passarem la vida amb l'"orgull" de tenir, a casa nostra, un monument que manté els símbols del franquisme i que es va erigir als que "hallaron gloria en la batalla del Ebro". Jo sóc partidari de posar el tema sobre la taula i, sense urgències, intentar arribar a un acord. L'estat en que es troba el monument recomana que anem fent feina. Si no, potser un dia ens llevarem i el trobarem al vell mig del nostre riu.
Fa uns mesos, des d'Iniciativa vam proposar rehabilitar-lo i canviar-li la simbologia feixista per tal de convertir-lo en un monument per la pau. Només caldria l'acord de l'Ajuntament de descatalogar-lo i convocar un concurs d'idees per a la seva reforma. De ben segur que el Govern de la Generalitat preveuria la partida econòmica necessària per tirar endavant la proposta. De fet, aquesta solució va tindre una bona rebuda per part de la resta de forces polítiques de Tortosa i crec que podria generar el consens (o l'acord ampli) necessari.

5 comentaris:

Toni Gallardo ha dit...

Jo el que em plantejo és si un monument tan intrínsecament franquista pot ser reconvertit a qualsevol altra cosa.

poemes i lletres ha dit...

Jaume,
Jo crec que el monument s'hauria d'enderrocar. No crec que es pugui transformar en res positiu, ja que té la simbologia totalment franquista tant a la pedra com al ferro. L'àliga no era l'únic problema. El problema és el franquisme sociològic que anem arrastrant, la por dels partits a perdre vots, i la manca de record per la història. El franquisme no va tenir res de positiu. Va estar a punt de provocar un autèntic genocidi cultural, sinó hagués estat perquè el poble català sembla que sigui capaç de resistir-ho tot. Tot i que vaig entendre la teua intencionalitat al ple, Ricard i ERC no són els culpables, precisament. ICV també ha estat al govern i no va aconseguir res, i no us ho reprotxo ni molt menys,perquè durant uns anys teníeu un polític trepa (ja m'entens) i després vau tenir molts problemes interns. Tot i això, t'encoratjo a continuar posant damunt la taula aquest tema que és de dignitat tortosina i catalana. I ja saps que jo no jutjo les rivalitats entre formacions polítiques, ja que entenc el joc polític. Passa que m'agradaria que ERC, el meu partit, i ICV, anessin de la mà en aquest i en altres temes municipals. El fet d'estar uns al govern i els altres a l'oposició no ho fa fàcil. Salut i independència.
Emigdi

jaume forcadell ha dit...

Hola, Toni i Emigdi,

Personalment puc estar d'acord amb vosaltres, però des del punt de vista polític la proposta d'enderrocar el monument és difícil que tingui el recolzament del ple, i és possible que no aconseguim el suport popular necessari per tal de canviar els posicionaments inicials de la resta de forces polítiques.
Per això vam fer la proposta de reforma del monument i, sorprenentment, vam rebre adhesions molt diverses (JM Franquet!) a la proposta.
Cal que obrim el debat, i Iniciativa no renuncia a res. Espero que en aquest tema puguem treballar plegats. Salut!

Toni Gallardo ha dit...

Jaume, he penjat dos posts al meu bloc sobre aquest tema. Parlo del tema en línies generals.

Demà o demà passat escriuré alguna cosa concreta sobre aquesta proposta de "remodelació". Hauràs vist que no en sóc partidari, però els teus arguments tampoc són menyspreables.

Tinc més o menys clar el que vull dir, però necessito l'estona necessària per escriure-ho.

D'altra banda, tot plegat em sembla molt interessant aquest debat i no em disgustarà continuar-lo per qualsevol altra via. Així fins i tot ens podrem conèixer personalment, ja que com a "tortosí llargament absent" no tinc aquest gust.

jaume forcadell ha dit...

Hola Toni,

he visitat el teu bloc i he llegit els teus posts sobre monuments franquistes en general i el de la batalla de l'ebre en particular. Comparteixo plenament els teus arguments, i no et sé dir si la reforma que proposem podria modificar suficientment l'aparença actual del monument. De tota manera, no em desagrada la idea d'intervenir sobre una realitat com aquesta, canviant la seva simbologia, i normalitzar-la des del punt de vista democràtic. El que no podrem canviar mai és la seva essència, el per què de la seva existència, i en això et dono la raó.
La primera cosa que hem de fer es trobar els recolzaments necessaris per descatalogar-lo, i veure que es pot fer a partir de les noves lleis estatal i catalana.
Quan vulguis parlar-ne, tu mateix, i si vens a Tortosa i ens veiem, encara millor.
Salut!