10/12/09

ARTICLE: PISCINES I FARAONS

Els números de les noves piscines de Ferreries no quadren. És per això que no ens els ensenyen. És per això que han tardat dos anys i mig a fer el projecte, i és per això que intenten fer quadrar els comptes amb una operació immobiliària d’alt risc.

El Pla d’Actuació Municipal que va presentar el govern a l’inici del 2008 preveia la finalització de les obres de les noves piscines l’any 2009, és a dir, que ja haurien d’estar pràcticament acabades. Per què, doncs, encara estem en fase de projecte i no es preveu la seva adjudicació fins el proper mes de febrer? Perquè els números no quadren i, en lloc de rectificar per adequar l’obra a la capacitat real de l’Ajuntament de Tortosa, el govern ens presenta, amb dos anys i mig de retard, una operació faraònica i financerament poc creïble.

Les advertències sobre la insostenibilitat econòmica del manteniment d’una piscina de 50 metres venen de lluny. De fet, si consultes a qualsevol persona que tingui coneixements en la matèria, l’opinió és unànim: és impossible que una instal·lació d’aquestes característiques sigui viable des del punt de vista econòmic. De tota manera, sóc del parer que de tant en tant s’han de fer apostes polítiques per una determinada activitat, com pot ser la natació, però també s’ha de ser valent per explicar que això ens pot costar diners a tots i a totes. De fet, altres esports ens costen molts diners amb resultats molt minsos, i la natació, a Tortosa, està en un bon moment. El que no val és disfressar l’operació de viable, i jugar-s’ho tot a una carta fent un centre comercial de futur incert, amb l’esperança que es puguin llogar els locals i que aquests ingressos ens permetin anar tapant el forat que deixarà, inevitablement, dia a dia, el manteniment de les piscines.

Les finances de l’Ajuntament de Tortosa no estan per fer invents. Una inversió de 13,6 milions d’euros (el 70% del que hauran costat totes les obres de la Llei de Barris quan acabi la seva execució) per fer una piscina és un excés. En aquest sentit, i tenint en compte la situació econòmica de l’Ajuntament en un context de recessió, potser hagués valgut la pena plantejar-se que el risc de la construcció i l’explotació de la piscina l’hagués assumit algun inversor privat garantint, això sí, els usos públics de la instal·lació. Aquesta era l’aposta del govern anterior, fins i tot en un context de bonança econòmica. Potser és per això, per no saber rectificar a temps, que el govern de Bel s’ha vist forçat a fer, tard i malament, una proposta difícil de compartir.

Tan difícil és explicar quines són les despeses d’amortització i manteniment, d’una banda, i els ingressos previstos per la facturació del complex d’aigües? Tan difícil és explicar com, tot i que la piscina de Roquetes ja està a ple rendiment, aconseguirem entre 3.500 i 4.000 abonats, si ara en tenim 1.500? Tan difícil és explicar quin percentatge de les despeses generades per la instal·lació es podran compensar amb les quotes dels abonats i, per tant, quines són les pèrdues previstes que s’han de cobrir amb els lloguers del centre comercial? Una operació d’aquestes dimensions requereix un bon estudi econòmic que no apareix enlloc. El projecte l’ha encarregat la GUMTSA. A la comissió d’Urbanisme m’han dit que l’estudi l’hem de demanar a Tortosasport, i Tortosasport, tot i ser la societat municipal que ha rebre l’encàrrec de tirar l’obra endavant, encara no ha reunit el seu Consell d’Administració, ni tan sols per ensenyar-los les fotos que va publicar la premsa. Tot plegat, lamentable.
Ja per acabar, el principat pecat que va cometre l’anterior govern en la construcció del recinte firal va ser no tenir ben tancat el finançament de l’equipament. Ara, pel que estem veient, aquest govern també vol cometre els seus propis errors. El problema és que sempre acaba sent la ciutadania qui acaba pagant, amb els seus impostos, els errors del govern de torn. Quan aconseguim veure els números que justifiquen aquesta operació (de moment els amaguen al calaix, i això és mala senyal) n’acabarem de parlar, però reitero que ja estic convençut, a hores d’ara, que la construcció d’aquesta nova piràmide, per a satisfacció del faraó, ens costarà una calerada.

5 comentaris:

emili nieto ha dit...

Jaume, si ara tenim 1500 abonats és per l'estat tercermundista d'aquestes instal.lacions. Quants de ciutadans de Tortosa estan abonats a Roquetes a Amposta?
Quans nous usuaris de Tortosa es sentiran atrets per les noves instal.lacions?

Aquestes preguntes no te les fas i s'han de tenir en compte tots aquests aspectes.

Perquè no et preguntes per la rendibilitat de l'equipament ciclista de Vinallop? No em costen diners com a ciutadans, que els jovents juguen a bàsquet o a handbol al Pavelló Firal? Perquè són 1500 usuaris els que utilitzen el pavelló de 9 milions d'euros?

Potser si que la ciutat haurà de destinar en el futur diners per sufragar aquesta instal.lació. Que no paguem impostos per això i per pagar les vostres indemnitzacions per assistència al Ple?

Parles de donar-ho a la gestió privada. Potser, com la concessió que es va donar de l'antic mercat del peix quan vosaltres governaveu a un conglomerat d'empresaris de la ciutat, que ho estan explotant la mar de bé. Llavors no les podia fer directament les obres l'Ajuntament? Que vols ara que l'Ajuntament torni a fer el mateix?

Perdona la meva vehemència. Però necessito nedar per problemes de salut, tinc que fer-ho fóra de la meva ciutat i ja n'estic fart!

Cukisaltarina ha dit...

Diu el sr. emili : "Perdona la meva vehemència. Però necessito nedar per problemes de salut, tinc que fer-ho fóra de la meva ciutat".
Segurament continuarà nedant fora de la seva ciutat perquè si al final executen el projecte, quan tot estigui acabat, l'Ajuntament no tindrà aigua que abocar dins de la piscina ja que hauran venut l'EMSP per poder pagar l'obra i de pas eixugar tots els deutes del malbaratament del Sr Bel...”Al loro Sr. emili..al loro”

emili nieto ha dit...

Cukisaltarina, estarem atents.

El cert és que hi ha molts d'Ajuntaments que s'han venut la gestió de l'aigua des de fa molts anys.

Els Ajuntaments, endeutats fins les celles, de vegades no poden realitzar obres de certa envergadura si no és a base de vendre certs drets futurs, com l'aigua.

Necessitem renovar les piscines actuals?

Si.

La dimensió del projecte és adequada?

No ho sé.

Pot pagar-ho l'Ajuntament o ho ha de fer la iniciativa privada?

Potser s'han de cercar fórmules mixtes.

De moment, a nedar a Roquetes, perquè a Tortosa, sembla que no saben fer el que és una realitat a Roquetes i a Amposta.

Cukisaltarina ha dit...

Uf uf uf ,...cafè para todos? ...recorda’t de mi...que mal em sona tot això, vostè no pot justificar la venta d’un actiu tant important, això no es tracta d’un solar més o menys ben situat...
La venta injustificada d’una empresa com l’EMSP que actualment gestiona l’Aigua a casa nostra va agafada de la mà de unes vint-i cinc famílies que directament viuen del treball que exerceixen a la mateixa...no estan els temps per tal d’anar regalant llocs de treball,
La venta injustificada d’aquesta empresa repercutirà positivament a una altra empresa de fora del nostre territori que s’emportarà els guanys anuals a un altre lloc....no estem com per fer “regalets”a d’altres, perquè si no ho sap Sr. Nieto ara a Tortosa tanquen unes quantes empreses deixant la gent al carrer i en la crisi que tenim no puc pensar en que a vostè li convé més pensar en la necessitat d’una piscina....no frivolitzem per favor.
Ja pensarà amb mi quan el rebut de l’aigua de casa nostre estigui pels núvols....

emili nieto ha dit...

Bé, ja pensaré en vostè quan segueixi sense poder nedar a Tortosa.

O potser, no. Pensaré millor amb aquells polítics que facin unes instal.lacions adequades per a la ciutat. Es mereixeran més vots.