11/11/09

REFLEXIONS SOBRE LA PISCINA

Pendents de conèixer la lletra petita del projecte i, sobretot, l'estudi econòmic que el fa viable, vull fer-vos arribar alguns dubtes sobre la proposta.

En primer lloc, quina necessitat tenim de fer un segon edifici? Que ens sobren els diners? Les piscines i la resta d'instal·lacions esportives tenen un retorn més o menys previsible en funció dels usuaris, però l'edifici "administratiu" (que a mi em sembla un centre comercial) és una operació de risc. I si no es lloga? Acabarem pagant amb els nostres impostos una instal·lació que no és necessària per a la ciutadania. Cal recordar que aquest govern, mitjançant la GUMTSA, ja va intentar l'aventura immobiliària amb la construcció de sis pisos al carrer Rasquera i no n'ha venut ni un, així que entre tots paguem la hipoteca. Aquest edifici suposa un sobrecost de més de 2 milions d'euros, que es podrien utilitzar per millorar altres instal·lacions esportives. De fet, l'objecte social de Tortosasport SL és la promoció i la gestió d'instal·lacions esportives, no d'edificis administratius o de centres comercials.

Per què fem un pàrquing de 62 places si se n'ha de fer un altre de 240 places més sota la plaça? No seria millor que algú fes un pàrquing de 302 places i el gestionés, que és el sistema que s'ha aplicat amb el pàrquing del Carrilet? El pàrquing suposa un altre sobrecost de més d'un 1,1 milions d'euros, que també es podrien dedicar a la millora de les instal·lacions esportives, o simplement no gastar-los, perquè de fet no els tenim.

Finalment, la previsió de 3.500 o 4.000 usuaris, una previsió "conservadora" segons l'Alcalde. És la mateixa previsió que es va fer anys enrera, amb el projecte de l'anterior govern. El problema és que aquesta previsió es feia abans de la construcció i posada en funcionament de la piscina de Roquetes, i ara s'hauria de revisar a la baixa. De tota manera, si és certa la informació que m'ha arribat sobre els costos de manteniment d'una piscina de 50m, serà difícil que la facturació generada per la piscina i la resta d'activitats esportives pugui cobrir les despeses d'amortització d'un endeutament de 13,6 milions d'euros i, a més, les despeses de gestió de les instal·lacions. En tornem a parlar quan disposi de l'estudi de viabilitat.

En definitiva, espero que en els propers dies podrem aclarir algun d'aquests dubtes, però a primera vista em sembla una obra excessiva. No és qüestió de posar obstacles ni retardar l'execució d'aquesta obra tan necessària per a la ciutat, però potser sí de suggerir que es redimensioni i s'adapti a la capacitat econòmica real de l'Ajuntament de Tortosa i a les necessitats de la ciutadania.