3/11/09

PACTE CONTRA LA CORRUPCIÓ

Ahir en Joan Herrera va presentar una proposta de "Pacte contra la corrupció, per la transparència i el bon govern". Crec que és important que, davant la crisi de credibilitat que pateix la política, apostem per canviar les regles del joc. Des de fa anys ICV ha estat treballant per acabar amb les donacions anònimes i altres "males pràctiques" de la classe política a Catalunya i a l'Estat. Avui dia, aquestes propostes són més necessàries que mai, i espero que la resta de forces polítiques no tinguin la tentació d'eludir la necessàriea revisió d'algunes normatives per fer de la política una activitat més transparent. Aquestes són les 10 mesures que proposa ICV:

1. Limitar les plusvàlues urbanístiques i crear els Consells Assessors Urbanístics.
2. Tipificació penal del finançament irregular dels partits polítics.
3. Enduriment penal de la corrupció política i empresarial.
4. Controlar estrictament el finançament públic i privat dels partits polítics, prohibint les donacions anònimes.
5. Control i publicitat de la condonació del deutes als partits i accés públic als registres i arxius del Tribunal de Comptes i la Sindicatura de Comptes.
6. Fiscalització efectiva dels comptes de les administracions, empreses i entitats públiques, així com de les entitats que rebin fons públics.
7. Unes campanyes electorals diferents: menys propaganda, més informació i debat i més igualtat d'oportunitats.
8. Declaració pública d'activitats econòmiques i patrimonials dels carrecs electes i alts càrrecs.
9. Una administració més transparent, subjecta a un codi ètic de conducta i desenvolupament del dret a una bona administració.
10. Una organització municipal més democràtica: garantia de l'exercici de l'oposició i major control de la contractació d'obres.

En podeu trobar més informació a la pàgina web d'ICV www.iniciativa.cat